Vanliga frågor vid samlingslån

Här hittar du vanliga frågor som förekommer vid samlingslån(samla lån). Vi har sammanställt dem nedan i en numerisk punktlista och fyller på efterhand.

 1. Vad är ett samlingslån?
  Ett samlingslån är när du samlar alla dina andra lån hos en långivare för att bättra din ekonomi, sänka din månadskostnad och få bättre ränta. Det är bättre att ha ett stort lån än flera smålån.
 2. Hur gammal behöver jag vara för att samla lån?
  Kravet är att du är över 18 år. Läs villkoren för respektive långivare för att få reda på deras åldersgräns. Vanligast är 18, 20, 23 år eller äldre.
 3. Behöver jag ställa säkerhet?
  Nej, oftast inte. De flesta företag som vi rekommenderar lånar ut belopp stora nog utan säkerhet för att täcka de flesta krediter, avbetalningar eller andra smålån.
 4. Sänker jag min månadskostnad?
  Ja det gör du. Du får oftast bättre villkor när du ansöker om ett samlingslån. Du får lägre ränta och kan välja längre bindningstid vilket ger dig en betydligt lägre månadskostnad.
 5. Sänker jag min nuvarande ränta?
  Ja, i de flesta fall.
 6. Är det bra för min kreditvärdighet / mitt kreditbetyg?
  Ja det är det. Det är alltid bra att ha mindre antalet lån och krediter. Det ses också ansvarsfullt att du ”tagit tag i problemet” och fått ordning på din ekonomi vid framtida låneansökningar.