Slå ihop lån och krediter

Slå ihop lånAtt slå ihop lån och även krediter är något som blir allt mer populärt bland de svenska folket. Man har insett hur dyrt det är att ha småskulder hos flera olika kreditgivare. Det är precis som det är eftersom mindre lån och lån med kort löptid har högre ränta samt kostnader. Det finns undersökningar gjorda av olika långivare som visar en klar trend och ett ökat intresse för att slå ihop lån och sänka sin månadskostnad.

Vad behöver du veta?

Samlalån.net är en guide för dig som vill slå ihop lån och krediter(Även kallat att samla lån/ta ett samlingslån). Vi vill hjälpa dig hitta det bästa alternativet för dig och att du skall kunna hitta den information du vill ha på ett och samma ställe. Det är inte alltid så lätt att hitta det man vill veta och ibland får man leta bland flera olika källor.

Därför skall du slå ihop dina lån idag

Om du sitter i en situation där du har två eller fler mindre lån så kan det löna sig att slå ihop dem till ett större lån. Ett större lån innebär oftast en bättre ränta och även lägre månadskostnad. Du räknar helt enkelt ihop dina nuvarande skulder och använder dig av våra rekommenderade långivare för att ansöka om ett privatlån(finns andra former beroende på din skulds storlek) som du sedan använder för att betala av dina mindre skulder.

Fördelar med att slå ihop lån och krediter

 1. Du kommer att få en lägre ränta.
  Eftersom du ansöker om ett högre lånebelopp så blir också räntan lägre. Ibland kan det till och med räcka med att välja en bättre låneform för att få lägre ränta.
 2. Bättre villkor.
  Ett större lån har bättre villkor än ett litet lån.
 3. Mindre avgifter och kostnader
  Att ha flera olika lån betyder också att du har fler avgifter som exempelvis avi-kostnader och med lite otur påminnelse kostnader. Om du istället slår ihop alla dina lån till endast ett lån så har du därmed bara en avgift.
 4. Lägre månadskostnad.
  Eftersom du lånar ett större belopp än tidigare så kommer du även få längre löptid. Det ger dig en lägre månadskostnad. Du kan såklart betala mer än vad du behöver eller välja en kort löptid om du vill beta av lånet snabbare. Men tänk på att ha pengar över till både befintliga räkningar och att leva för.
 5. Totalt mycket lägre kostnad än tidigare.
  Summerar du punkterna ovan så kommer du få en mycket lägre månadskostnad än tidigare. Du har också endast en räkning att betala för lånet istället för hålla på med flera olika. Tänk på att spara lite av pengarna du får över varje månad till en ordentlig buffert.

Exempel på resultatet av att slå ihop lån

Målet med att slå ihop lån och krediter är att sänka din månadskostnad och därmed förbättra din ekonomi. Du kommer också att förbättra ditt kreditbetyg vilket är viktigt för framtiden. Det ser alltid bättre ut att ha ett lån istället för flera olika. Du kan själv också i lugn och ro betala av mer eller mindre för att bli av med hela skulden. Nedan ser du ett exempel på hur det kan se ut före och efter du slått ihop lånen. Tänk på att ränta och möjligheter bedöms individuellt men siffrorna nedan är ”riktiga”, hade det inte varit skönt att själv sänka månadskostnaden på detta sättet? Lite längre ner kan du läsa om var du kan slå ihop lån idag!

Exemplet

Som det ser ut idag:

Låt säga att du har 5 lån på 6.000 kronor vardera, det totala beloppet är 30.000 kronor. Du har en löptid på 12 månader. Du skall betala 2500 kronor i månaden utan att räkna med räntan. Låt säga att du har en ränta på 30% i snitt för dessa lånen, det innebär att du betalar 2924 kronor i månaden. Lägg då till en avi kostnad på 29 kronor (vilket är vanligt) varje månad för varje lån, det är en extra 145 kronor i månaden vilket blir totalt 3069 kronor som du betalar varje månad.

 • Totalt antalet lån: 6
 • Total skuld: 30.000 kronor
 • Löptid: 12 månader
 • Månadskostnad: 3069 kronor* Räknat på 30% i ränta (många har mycket högre) och 29 kronor avi kostnad per lån.

Som det ser ut om du slog ihop dina lån:

Om du istället väljer att slå ihop lån och krediter till ett större lån på 30.000 kronor så kanske du får en ränta på 15% vilket innebär en månadskostnad på 2707 kronor om du skulle ha samma löptid som tidigare. Du kan också slippa avi-kostnad. Du kan däremot öka lånets löptid när du lånar större belopp för att sänka månadskostnaderna ytterligare, låt säga 24 månader. Med 24 månader så är månadskostnaden 1454 kronor vilket gör att du har 1615 kronor extra varje månad till annat.

 • Totalt antalet lån: 1
 • Total skuld: 30.000 kronor
 • Löptid: 24 månader
 • Månadskostnad: 1415 kronor*Räknat på 15% i ränta och 0 kr i avi-kostnad.

Bästa alternativen för att slå ihop dina lån och krediter

 

Alternativ: Slå ihop lån och krediter
SevenDay
Sevenday
Belopp: 10.000 - 300.000 kr
Ålder: 20 år +
Axo Finans
Axo Finans
Belopp: 5.000 - 600.000 kr
Ålder: 18 år +
Bank Norwegian
Bank Norwegian
Belopp: 5.000 - 500.000 kr
Ålder: 23 år +
Sambla
Sambla
Belopp: 5.000 - 500.000 kr
Ålder: 18 år +
ICA Banken
ICA Banken
Belopp: 20.000 - 350.000 kr
Ålder: 18 år +
Lendo
Lendo
Belopp: 5.000 - 500.000 kr
Ålder: 18 år +

 

Slutord

Sammanfattat kan man konstatera att det lönar sig och hjälper din ekonomiska situation att slå ihop lån och krediter till ett större lån. Det blir också mer lönsamt desto större skulder du har. Om din ansökan blir godkänd och du kan betala dina skulder med det nya större lånet så säger vi grattis. Glöm inte att göra en budget, avsätt en procent av pengarna du får över varje månad till buffert så du inte hamnar i samma situation igen. Lycka till.