Vad är ränta och effektiv ränta?

När man tar ett lån så betalar man ränta, det är ingen nyhet för någon, utan det är allmän kännedom. Hur kan man då enklast förklara vad ränta är? En enkel beskrivning av ränta är att det är priset man betalar extra när man lånar pengar. Ränta är alltså den summa pengar som personen som är långivare tar emot som betalning för att man lånar ut pengar till låntagaren. Som låntagare betalar man därmed både tillbaka den summa pengar man lånat och ränta.

Det är väldigt olika hur mycket ränta man som låntagare ska betala, så det finns ingen direkt regelbunden ränta att utgå från som kan appliceras på alla långivares villkor. Man kan dock utgå från att normalräntan ligger på runt 2,5 % och upp till cirka 5 %. Att låna till räntesatser som överstiger detta mycket är därför mindre kloka val, men då det är så att höga räntor också medför positiva saker så är det inte så konstigt att det är många som lånar pengar där räntan är väldigt hög.

Den typen av lån som utgörs av blancolån, sms-lån och snabblån av olika slag tillhör gruppen av lån där räntan är betydligt högre. Som nämnt så är det dock på det viset att denna typ av lån kan vara positiva. För vissa personen med exempelvis betalningsanmärkningar eller dylikt så är detta den enda möjligheten vid behov av ett lån och därför kan en hög ränta kännas som en okej ”deal” ändå.

Effektiv ränta

Ovan är vad som kallas nominell ränta, men vad är då effektiv ränta? Det är helt enkelt den nominella räntan som ska betalas plus alla avgifter. Avgifter består av exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Denna ränta ska man alltid kunna se angiven som årsränta i procent. Är det så att det handlar om ett snabblån som ska betalas tillbaka snabbare, som exempelvis efter 30 dagar till 90 dagar så ska den effektiva räntan ändå anges så att du som låntagare ska ha koll på det.