Vad är kreditbetyg & kreditscoring?

Alla har ett kreditbetyg, men det är långt ifrån alla som är införstådda med vad det egentligen är för någonting. Kreditbetyg är helt enkelt en ”mätare” av din privatekonomi och det som mäts är din kreditvärdighet. Genom att själv ha koll på ditt kreditbetyg så vet du också hur bra du ligger till när det kommer till att få krediter och lån, vilket innebär att du ligger steget före.

Om ditt kreditbetyg är mindre bra så innebär det per automatik också att din betalningsförmåga anses vara mindre god. Här kan du ju själv tänka dig in i situationen som kreditgivare eller långivare. Visst skulle det kännas mer tryggt att ge kredit eller att låna ut pengar till en person vars kreditbetyg uppvisar att kreditvärdigheten är hög?

För att ta reda på ditt kreditbetyg så kan du gå till UC hemsida och beställa hem ett, det tar bara några minuter och sedan kan du skriva ut det hemma. Du kan också beställa ”Min upplysning”, vilket kostar dig endast 19 kronor. Med denna tjänst får du en bra överblick över lån och krediter samt eventuella betalningsanmärkningar.

Om ditt kreditbetyg inte ser särskilt tilltalande ut så kan du själv förbättra det med enkla medel. Först och främst är det troligtvis så att du har vissa krediter som du inte använder. Gör dig då direkt av med dem genom att kontakta företaget som gett dig kredit. Det är också smart att göra sig av med kreditkort som inte används, för varje kredit räknas in i ditt kreditbetyg.

Tänk också på att minska ner på kreditsökningar på dig genom att exempelvis betala men kort eller någon annan betalningsmetod istället för faktura. För varje faktura görs det en kreditcheck, så tänk på det när du handlar på nätet. Många gånger kanske man väljer faktura i bara farten, men då ska man koma ihåg att det kommer att registreras som en kreditförfrågning för varje liten faktura och ju färre sådana du har desto bättre kreditbetyg har du.