Fallgropar vid lån

De flesta av oss behöver någon gång under livets gång ta ett privatlån av en eller annan anledning. Visst är det så att många har en bra buffert, men det är lika många som inte har det. För att kunna ha en bra buffert att ta av så krävs det också att man har en bra och stabil ekonomi och det krävs också att man har bra ekonomi under en lång tid så att man har tid att spara undan sin buffert.

Först och främst ska man komma igång att se över ekonomin ordentligt innan man tar ett privatlån. Man måste ställa sig frågan huruvida det verkligen är nödvändigt att ta lånet och man måste också göra upp en budget. Har man inte gjort en budget så kan det leda till bekymmer då det inte är så kul att få betalningsanmärkningar på grund av att man tog ett lån som man sedan använde till något som inte var livsnödvändigt.

En annan viktig sak att komma ihåg är att se över räntan samt den effektiva räntan så att du inte räknar fel. Det är oerhört viktigt att du vet utan och innan exakt hur mycket pengar du ska betala tillbaka och när det ska betalas. Här är det också så att man ska fundera över fast ränta eller rörlig ränta. Det är inte så komplicerat som det kan verka, utan bara man ser till att kolla upp allting före man lånar pengar så kan man klara sig undan fallgroparna.

Kom också ihåg att inte låna för mycket pengar, för även det är en vanlig fallgrop. Ofta tänker man kanske att om man ändå ska låna pengar till exempelvis ett bröllop så kan man ju lika gärna låna pengar till en lyxig smekmånad samtidigt, eller liknande. Detta är ett ”big no no”. Låna endast pengar när det är nödvändigt och lägg inte på 10 000 kronor extra bara för att du kan Det kommer lätt bli så att det bara blir onödig shopping för de pengarna.