Börja spara och gör en budget

Det här med ekonomi behöver inte vara så svårt som många gör det till. Det är nämligen på det viset att det är riktigt kul att göra upp en budget och att spara. Det som brukar stå i vägen är främst att man inte har en plan med sitt sparande och då är det svårt att se varför man ska spara till framtiden istället för att spendera i stunden. Detta är ett ganska vanligt fenomen och det gör att många kan känna igen sig i det här.

Sätt igång direkt

Om du läser detta så är det antagligen så att du antingen är intresserad av att samla lån(börja isåfall här), eller att du redan har gjort det, betalat ditt samlade lån och nu vill ha tips på hur du ska göra i framtiden med ekonomin. Det finns en mängd tips vi har till er och nedan ska vi ta upp ett par stycken av de tips som vi tycker är de bästa.

Om du samlat dina lån

Om du har samlat dina lån så har du förmodligen sänkt din månadskostnad, grattis. Börja spara endel av pengarna du har över till en buffert för framtida inköp eller oplanerade utgifter. På så sätt kommer du inte behöva ta ett köp på avbetalning eller låna mindre belopp för oväntade utgifter. När du budgeterar, räkna med sparandet men inte pengarna du har sparat – försök att undvika att nalla av dessa pengarna till varje pris.

Gör en budget

Gör en budgetMed en budget så får man ordning på sina finanser och man har även koll på hur det kommer att se ut ett tag framåt. Det allra bästa är att göra långtgående budgetar, men om du tjänar olika varje månad så kan det istället vara en god idé att göra månadsbudget, eller kanske till och med veckobudget eller dagsbudget. Det är bättre att börja någonstans även om man inte gör en ”perfekt budget” utseende mässigt, det viktigaste är att beloppen är korrekt och att man inte missar saker, för då fallerar poängen med att göra en budget.

Det handlar om så enkla saker som att räkna ut hur stora fasta kostnader man har för att sedan se efter hur mycket som blir över till något mer rörliga kostnader, så som mat etcetera. När man vet hur mycket det finns att spendera så vet man också hur veckan, eller månaden kommer att se ut och då kan man enkelt leva efter det.

Testa en gång för att se hur tillfredsställande det är att ständigt ha koll på ekonomin, för efter det att du har gjort det så kommer du troligtvis att vilja fortsätta i samma spår!